Samsung bayar $1B kepada Apple pakai syiling 5sen?

Standard

Orang kata Twitter ni macam peti sejuk, kita masih buka tutup juga kalau dah bosan sangat. Tengok-tengok mana la tahu ada benda best. Slide-slide bawah, aku terperasan 2 3 orang yang retweet pasal Samsung bayar saman pakai duit siling 5sen sebanyak 1.05billion. Tadi pula aku ada tengok manusia-manusia yang rasa sangat ‘up-to-date’ komen sana sini dekat FB pasal benda alah ni.

Translate BM: Mengikut cerita, 30 trak yang mengandungi sebanyak $1billion(dalam bentuk 5sen) dihantar ke pejabat utama Apple di California pada pagi waktu kejadian tapi dihalang oleh pakgad. Bagaimanapun. CEO Apple, Tim Cook dapat satu panggilan dari CEO Samsung untuk maklumkan pasal trak tersebut yang mengandui sejumlah bayaran saman yang dikenakan juri.

Seriously? Haha.

Bermulanya cerita palsu ni yang aku perasan dalam web 9gag. Tak tahu samada repost dari web lain. Tapi aku dah google info pasal ni dua tiga hari selepasnya nak pastikan berita ni dan ternyata palsu. Kurang pasti kenapa ramai lagi yang suka percaya bulat-bulat benda dalam internet ni dan main sebarkan tanpa buat selidik dulu. Bangga rasa up-to-date? Tolong masuk Google dan rajinkan diri search maklumat tu benar atau palsu. Pemalas betul.

http://www.phonearena.com/news/No-Samsung-did-not-pay-Apple-1-billion-in-five-cent-coins_id33819
http://www.gizmodo.com.au/2012/08/no-samsung-did-not-pay-the-apple-patent-penalty-in-five-cent-coins/

Aku rasa berita ni paling troll setakat ni. Kalau Samsung realisasikan idea troll ni lagi bagus.
Bak kata Abraham Lincoln – ā€œDon’t believe every quote you see on the Internet.ā€

Oh satu lagi, Samsung tu guna Android, tapi Android tu bukan Samsung. Tolong jangan jadi pahlawan internet yang bangang.